středa 11. února 2015

Klub Parkinson Praha žije se smovey

Již podruhé proběhlo cvičení se smovey v klubu Parkinson Praha, nově obohacené o krásné české písničky z dob minulých jako jsou věhlasné songy od Heleny Vondráčková a Jiřího Korna - Já půjdu tam a ty tam, Karla Gotta - Zůstanu svůj, Heleny Vondráčkové - A ty se ptáš co já, Lenky Filipové a Karla Zicha - Mosty, Marty Kubišové - Nechte zvony znít, Václava Neckáře - Ze soboty na neděli, Marie Rottrové - Řeka lásky, Karla Zicha - Alenka v říši divů a dalších.


Pečlivě vybraný play list a zvukovou aparaturu přivezla moje kolegyně Petra, která mi pomáhala se cvičením, neboť zde byla opět početná převaha parkinsoniků, kteří si přijeli zacvičit a též zlepšit náladu, o čemž svědčí i jejich pěvecké a rytmické zapojení během lekce se smovey.


Účastí v klubu Parkinson Praha jsme odstartovali pilotní projekt s názvem SMOVEY ROZHÝBÁVÁ SENIORY, který bychom rádi rozšířili do všech seniorských klubů či domovů, neboť si myslíme, že právě cvičení s vibračními kruhy je dostupné široké veřejnosti počínaje dětmi přes hendikepované a seniory konče.

Opět zde panovala výtečná atmosféra a během hodiny si parkinsonici mohli zacvičit se smovey ve stoje, v sedě, v kleče ale i v leže. Dostalo se i na masáž šíje a pak také na protažení celého těla. Vše se nám podařilo zdokumentovat díky kamarádovi Romanovi, který byl po celou dobu za objektivem.


Z mého pohledu je báječný pocit dělat lidem radost a mít možnost ho i s nimi sdílet. Obdivuji tyto lidi, kteří jsou schopní dorazit i z větší dálky (jeden pán přijel z Rakovníka) do klubu a udělat něco pro sebe. Mnozí z nás, ač by mohli, neudělají pro své zdraví vůbec nic a pak se s odstupem času diví, že se jejich tělo rozhodne vypovědět službu. Inu, lidské tělo je dokonalý stroj, záleží ale jen na nás, jak se o něj budeme starat.











Žádné komentáře:

Okomentovat